Detta projekt skapades för att jag skulle lära mig lite om hur en Raspberry Pi egentligen fungerar. Och då inte som musik eller filmserver, utan ville göra något helt annat.

Valde att försöka skapa en enkel väderstation. Köpte förra året en billig väderstation och pluggade in den med usb. Men fick erfara att usb utomhus kräver en hel del felhantering. Och att allt drog mera ström än jag hade trott. När allt såg ut att börja fungera förra sommaren så var månaden slut och kontantkortet dog.

Så till detta år har jag gått rakt på pinnarna på pajen, fick löda ihop ett lite kretskort med lite skrot från några gammla telefoner och lite annat som låg och skräpade, efter det var det ganska enkelt att skriva kod för att hämta in mätvärdena. Har dock ännu inte helt kalibrerat vindhastigheten, har bara gissat lite efter lite tester med en bordsfläkt.

Vindriktningen är ganska yxig, och där blir det nog så att den bygger jag om till nästa år, måste hitta en anledning till varför jag måste köpa 3d-skrivare haha. Men för att få lite riktiga mätvärden gör vi nu 5 st mätningar på 20sekunder och så tar vi den riktning som fick flest röster så att säga.

Vindstyrkan räknas fram genom att under 60 sekunder räkna antal varv den snurrar. Vet att det inte är så SMHI gör men om ni vill ha deras vind så är närmaste mätstation Östergarnsholme, och bara att hämta på deras sida. Har inte heller brytt mig om att ta fram byvind, kör helt enkelt på medelvinden under 60 sekunder, så det blir något mellanting. I framtiden kannske det blir annat. Finns ju flera trevliga sätt att mäta vind utan att ha några rörliga delar så vi kanske skapar en ultraljud-mätare till nästa år, vem vet.

Vatten och luft temperaturerna är det enklaste att få till bara att köpa 1wire prylar och plugga in, sedan är det bara att börja läsa värdena. Lufttemperaturgivaren sitter under stationen och ska förhoppningsvis ge ganska bra värden. Vattentempgivaren ligger i vattnet ca 20 meter ut på 50cm djup eller så

Har i år skippat regnmätaren, har en liggandes och skapade plats på kretskortet för den, men har inte haft ork att plugga in den, så den får ligga till sig till nästa år eller när det nu blir..

Har dock 2 usb prylar kvar i år, det är en gammal kamera, och 3g-dongen. Borde kanske gå och köpa en pi-kamera men denna funkar ju. Och då jag skrev så mycket kod för att felhantera usb-pryttlar förra året så ska det nog bli några bilder i år med.

Har börjat läsa in mig på att skapa en radiolänk hem istället för dongen, mest för att se hur det fungerar, och det är ju det hela det här projektet går ut på.

Och så drivs det hela med en solpanel som jag hoppas räcker till, annars får jag väl bygga ihop en liten vindsnurra av någon gammal generator. Om ni kommer ut till bilen, och er saknas, så är det inte jag som lånat den. Har en liggandes från en gammal folka.

Hade förra året en gammal postlåda som stationshus, men har i år slagit på stort och byggt nytt. Och hade turen att grannen var och plockade ner en tv-antenn, som han donerade med fästen och allt, så nu har jag fin mast i bästa stål att sätta prylarna på.

Det som ännu saknar men som får vara till nästa år är att det skulle vara bra att veta batteristatus. Men vi märker ju när den stannar, och när solen kommer fram så startar den ju igen.

Det finns det ju självklart en hel del att göra med utseendet på websidan, har bara kastat ihop en simpel websida tänkt för nallen.